03/05/2023

Queralt Lahoz, Toti Soler, Maria Coma, Magí Serra, Led Silhouette i Marcos Morau

Dansàneu'23

 • Datas: el 21 al 30 de juliol
 • Exposició produïda pel MNAC
 • 32a edició del Dansàneu
  • Pirineu
  • Cultures
  • MNAC
  • Valls d'Àneu
  • Festival
  • Programació

La 32a edició del Dansàneu, el Festival de cultures del Pirineu, es consolida com a pulmó cultural de les Valls d’Àneu en una edició que assoleix l’adjectiu d’extraordinària atès que festeja el 40è aniversari de la fundació de l’entitat organitzadora: el Consell Cultural de les Valls d’Àneu.

El Festival, que continua centrant els seus esforços a consolidar un relat de fons que defuig les massificacions i que uneix contemporaneïtat amb tradició, s’ha presentat aquest matí en roda de premsa a Lleida, a la seu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, i desplegarà una programació que inclou un total de 32 propostes -entre dansa, música, teatre, natura, literatura i audiovisual-, 17 de les quals són gratuïtes.

La programació del Dansàneu d’enguany mostra una notable musculatura organitzativa que s’expressa no només al llarg d’una programació que s’estén durant 10 dies (del 21 al 30 de juliol, ambdós inclosos) sinó també gràcies a un programa d’activitats prèvies que tindran lloc pels volts de Sant Joan i que, sota el títol Àneu en moviment, es presenta “com a un seguit de presentacions prèvies del Festival al territori.”

Dansàneu 2023: la programació

Un dels objectius del Dansàneu és garantir el dret universal d’accés a la cultura per a la població aneuenca. És per aquesta raó que, en els seus ciments, s’hi desprèn la voluntat ferma d’esdevenir un facilitador del debat intergeneracional imprescindible per a la vertebració del territori. En aquest sentit, la programació d’aquest 2023 aglutina un total de 32 espectacles de tipologia i estils molt diferents, amb la qualitat com a premissa, i que s’han desgranat durant la presentació d’aquest matí. En destaquen només algunes:

 • El divendres 21 de juliol a les 19 h s’inaugura a l’església de Sant Joan a Isil (Alt Àneu) la proposta expositiva Formes d’oli i aigua de l’artista Oriol Vilapuig. Produïda pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), planteja des del present noves formes d’interrogació del passat que sorgeixen al voltant dels relleus esculpits a diverses piques de pedra datades entre els segles XI i XII, i que es troben a les esglésies romàniques disseminades per les Valls d’Àneu.
 • El dimecres 26 de juliol i a l’església de Santa Maria d’Àneu a Escalarre (la Guingueta d’Àneu), a les 22.30 h, l’artista multidisciplinar Maria Coma presenta l’espectacle Vocal Roots, una peça d’arts escèniques on veu i cos actuen com a instruments i que explora un tema universal des de l’autobiografia: la (re)cerca de les arrels, l’origen i la pertinença. Una provocació a l’escolta de la natura humana en la intersecció entre música, performance i art sonor. Coma haurà treballat de manera prèvia al que és considerat com a centre espiritual de les Valls d’Àneu (el monestir de Santa Maria).
 • A partir de dijous 27 de juliol a les 19 h, els projectes en residència obtindran el màxim protagonisme. Des de la peça coreogràfica resultant del treball fet per la companyia de Miquel Barcelona a Rojos fins als projectes d’Aimar Pérez Galí, Víctor Pérez, Adrián Vega i Marina Pravkina o la producció Condens de Magí Serra, sense oblidar la nit en record al ballarí i coreògraf Joan Serra que tindrà lloc a Santa Maria d’Àneu el mateix dijous 27, a partir de les 22.30 h, i que s’obrirà a la participació de tothom qui vulgui.
 • El divendres 28 de juliol a les 21 h, tindrà lloc un vespre – nit destinat a posar en valor el patrimoni industrial d’Àneu, concretament a la Central Hidroelèctrica d’Esterri d’Àneu. Amb el patrocini d’Endesa, que s’incorpora enguany com a patrocinador principal del Festival, tindrà lloc un triple programa que inclourà des d’un solo de dansa a càrrec del ballarí Pere Seda -a partir del tradicional Hereu Riera-, fins al Tastàneu, un tast de producte pallarès -formatges, vins, dolços, etc. de productors del territori- que s’ha convertit en una de les activitats amb major seguiment i acceptació per part del públic. En acabar el tast, i obert a tothom, es podrà veure un mapping especial amb motiu del 40è aniversari del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, projectat al passeig Vorariu i ideat pel ballarí Toni Mira. El programa de divendres també compta amb un nom destacadíssim de la música catalana de les darreres dècades i és que a les 19 h i novament a l’església de Santa Maria d’Àneu (Escalarre), Toti Soler presentarà a quartet el seu seu darrer treball discogràfic, Fill de la fortuna.
 • El dissabte 29 de juliol a les 22.30 h i al recinte firal d’Esterri d’Àneu, arribarà un dels plats forts de l’edició d’enguany: la cantant Queralt Lahoz presentarà el seu àlbum Pureza, i ho farà valent-se d’un directe potentíssim que incorpora dansa flamenca, hip-hop i un claríssim missatge reinvindicatiu.

Entrades a la venda

Les entrades per als espectacles de pagament s’han posat a la venda aquest mateix dimecres, amb preus que van dels 12 als 25 euros i que inclou descomptes de més del 30% per a la compra anticipada (i del 50% per als socis i sòcies del Consell Cultural de les Valls d’Àneu). Els responsables del Dansàneu recorden que els aforaments del festival continuaran essent mitjans i petits per garantir una experiència cultural pròxima i de qualitat.

Que gaudiu del Dansàneu, us hi esperem!

Newsletter